To przez tę Amelię, filmy warte polecenia, takie nad którymi warto podyskutować, ale też takie, których absolutnie nie powinno się oglądać- z różnych względów
"Czekoladę" pamiętam z czasów, gdy oglądanie filmów z NAPISAMI(!) było naprawdę szpanem wśród rówieśników... xD
Czyli pewnie w gimnazjum haha... A na serio to dawno, dawno temu to było, pamiętam jedynie główny wątek...
Skoro już jestem przy głosie ;], polecam "Szkołę uczuć", ale to takie banalne i każdy to widział po 1000x, więc może taki dziwny film pt. "Ale jazda". Wiem, brzmi głupio, ale to takie właśnie polskie tłumaczenie, bo w oryginale jest "Interstate 60" i mówiąc szczerze jest to potwornie poryty film, ale jednocześnie niesamowity... Tego typu filmów się nie zapomina...
Fajnie, że ktoś jeszcze lubi "Szkołę uczuć" oprócz mnie
A jesli ktoś lubi filmy o miłości to polecam "Wicker Park". Ja osobiście jestem masochistką, więc jak tylko się nadarzy okazja do popłakania to zabieram się za oglądanie xD
Ej... Właśnie obejrzałem "Pamiętnik", a to jest tak jak i "Szkoła czuć" na podst. książki Sparksa...
Polecam, jeżeli chcecie mieć katar i bolące gardło żeby już nie mówić wprost z czym idą w parze...
Ale mnie pozytywnie rozmemłało...
Oglądałam, bardzo mi się podobał. Końcówka już w ogóle wgniata w fotel i powoduje gwałtowne zapotrzebowanie na chusteczki
A tego.. oglądał ktoś z Was może coś z Indii? Bo ja straaasznie lubię Bollywoodzkie filmy, a panuje w Polsce bardzo stereotypowe myślenie na ich temat. Bardzo polecam "Black" o niewidomej i głuchoniemej dziewczynie, która poznaje świat dzięki swojemu nauczycielowi. Wzruszający i pouczający. Bardzo fajny jest też "Taare Zameen Par" o dziecku z dysleksją, które jest dyskryminowane i niezrozumiane w swoim środowisku.
Przypomniał mi się dziś film 'Pan od muzyki'.On jest niesamowity i też świetna jest muzyka z tego filmu,bo głównie o nią tutaj chodzi;) Ogólnie mogłabym go oglądać i oglądać...Pewnie to,ze jest francuski też ma na to wpływ,ale na to już nic nie poradzę Sama chciałabym kiedyś zrobić to co on..
http://www.youtube.com/watch?v=anh7Enari2U
Składam podpis pod tym co napisałaś xD Film genialny, końcówka szczególnie. Co do francuskich filmów.. polecam "Życie jest piękne" i "Pociąg życia" Tematyka ciekawa- Żydzi podczas II wojny światowej. Najciekawsze jest to, że te filmy do komedie a mimo to dostrzega się ich refleksję nad tym co się wtedy działo.. Wielki ukłon w stronę twórców.